Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Канцеларија за младе Пројекти Одржана „Национална Асоцијација канцеларија за младе – Корак даље ка системском развоју омладинске политике“

Одржана „Национална Асоцијација канцеларија за младе – Корак даље ка системском развоју омладинске политике“

Ел. пошта Штампа ПДФ

6. децембра 2012. у центру „Сава“ одржана је конференција „Национална Асоцијација канцеларија за младе – Корак даље ка системском развоју омладинске политике“. На конференцији приказани су, између осталог, резултати рада Прелазног тела Асоцијације, наредни кораци у раду Асоцијације, одржан је и избор чланова Председништва будуће Асоцијације канцеларија за младе, а координатори су такође имали прилике да се определе за рад у једној од понуђених тематских група Асоцијације.

 

У уводном делу конференције координаторе су поздравили државни секретар Министарства омладине и спорта Републике Србије, господин Ненад Боровчанин, вођа {l}GIZ SoSYEP{/l} пројекта, госпођа Брита Ламберц, шеф канцеларије Међународне организације за миграције {l}(IOM){/l}, госпођа Лидија Марковић и, председник општине Ивањица, господин Миломир Зорић. Модератор конференције била је  Зорица Лабудовић, шеф одсека за сарадњу са младима, Министарство омладине и спорта Републике Србије. Пожелевши добродошлицу учесницицима и гостима конференције, захвалили су се свима онима који су учествовали у процесу успостављања Асоцијације: координаторима, партнерима, као и представницима локалних самоуправа и истакли значај конференције, као једног од важних корака у формирању Асоцијације, да је доста тога постигнуто захваљујући раду Прелазног тела, али и да Председништво чека још много изазова у раду.

 

Један од чланова Прелазног тела Асоцијације канцеларија за младе, координатор канцеларија зе младе Ивањица, господин Иван Стаменић, представио је процес рада и изазове са којима се суочило Прелазно тело у току овог процеса. Захваљујући иницијативи кординатора канцеларија за младе, Министарство омладине и спорта Републике Србије препознало је потребу за успостављањем Асоцијације, а  уз подршку {l}GIZ-a i IOM-a{/l} је целокупан процес и покренут.

Да би се подржало формирање Асоцијације урађени су, између осталог, и истраживање о потребама и ставовима координатора према оваквом удружењу, студија препорука о могућим правцима рада, одржано је 14 регионалних састанака, а организована су и 3 скупа на националном ниву. Прелазно тело Асоцијације, које је изабрано на конференцији 9. маја 2012. године, израдило је предлоге Циљева и принципа Асоцијације, Области деловања, Моделе чланства, Структуру, као и описе послова и тела Асоцијације.  У међувремену упућени су позиви свим канцеларијама за младе у Србији да се укључе у процес.

Процеса кандидатуре и услова кандидовања за чланове  Председништва Асоцијације представио је, члан прелазног тела Асоцијације, координатор канцеларије за младе Нова Варош, господин Бојан Лешовић. Он је указао на то да је за учешће координатора у Асоцијацији неопходна сагласност и подршка локалних власти, али исто тако да ће канцеларије које нису добиле сагласност добити сву подршку, како би постале део Асоцијације.

Гласања за чланство у Председништву Асоцијације организовано је по принципу регионалности, а модератори овог процеса били су Регионални координатори канцеларија за младе и представници Министарства омладине и спорта.

Изабрано је 17 чланова Председништва, за које је укупно гласало 78 општина. Уследило је бројање гласова и представљање изабраних чланова Председништва Асоцијације.

Чланови председништва по регионима су: из београдског региона Тамара Благојевић (КЗМ град Београд) и Марија Жмукић (КЗМ општине Палилула), ужичког региона Иван Стаменић (КЗМ Ивањица), Бојан Лешовић (КЗМ Нова Варош) и Џемалудин Паучинац (КЗМ Нови Пазар), крагујевачког региона Марко Вукомановић (КЗМ Врњачка Бања), Дејан Томић (КЗМ Велика Плана) и Јелена Микарић (КЗМ Свилајнац), новосадског региона Биљана Стојановић (КЗМ Кикинда), Немања Тењовић (КЗМ Сремски Карловци), Надежда Хадрик (КЗМ Стара Пазова) и Дарко Трајлов (КЗМ Зрењанин) и нишког региона Добрица Јовановић (КЗМ Зајечар), Милица Анђелковић Јовановић (КЗМ Врање), Горан Димитријевић (КЗМ Бабушница), Мија Петровић (КЗМ Ниш) и Милош Цолић (КЗМ Пирот).

Члан Прелазног тела Асоцијације, координаторка канцеларије за младе Стара Пазова, госпођа Надежда Хадрик, представила је предлог Статута и усвајање Статута Асоцијације. Координаторка канцеларије за младе Свилајнац, госпођа Јелена Микарић, такође члан овог тела, у својој је презентацији указала на наредне кораке у раду Асоцијације и позвала координаторе да се определе за учешће у Тематским групама Асоцијације.  Такође су представљени следећи кораци у раду изабраног Председништва: избор председника и заменика, креирање плана активности за 2013. годину, формирање Савета за мањинска питања, координирање тематским групама и учешће чланова Асоцијације у Националном савету за младе.

Након затварања конференције члановима Председништва се по први пут обратио државни секретар Министарства омладине и спорта, господин Ненад Боровчанин, указавши на то да је следећи велики изазов у раду Асоцијације и њена формализација. Договорено је да ће Председништво одмах да почне са реализацијом поменутих корака, те да ће наредна скупштина Асоцијације бити одржана за 6 месеци.