Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна О Новој Вароши
Нова Варош

Општина Нова Варош се налази у југозападном делу Србије, у Златиборском округу.

Нова Варош је смештена на средини магистралног пута Београд - Бар, на надморској висини до 1000 m. Над њом се издиже планина Златар, дугачка 22 km и широка 12 km, са највишим врхом од 1627 m. Сама нововарошка општина обухвата површину од 584 km2.

nvaros12 

Код насеља Кокин Брод, 11 километара северно од Нове Вароши ка Златибору, подигнута је навећа насипна европска брана (хидроцентрала) висине 83 метра и тако је у долини Увца створено Златарско језеро (или језеро Кокин Брод), површине 25 km2, дугачко 30 километара, са акумулацијом од преко 400 милиона кубних метара воде.

zlatarsko-jezero1

Електричну енергију увачког електро-система названог „Лимске хидроелектране“ производе хидроцентрале „Увац“, „Кокин Брод“, „Бистрица“ и „Потпећ“, тако да произведу годишње око 800 милиона киловат-часова електричне енергије. 

Нова Варош је изразито брдско-планинско подручје. Најнижа надморска висина је на обали Лима, 436m, а највиша на Златару, Голо брдо 1626 m. Сам град је на 950-1050 m нмв. 

Територија општине има површину од 581,47 kmи "пресечена је" на два, скоро једнака дела са три акумулациона језера на реци Увац (Увачко, Златарско и Радоињско).

Нова Варош се налази на магистралном путу М-21, који повезује Београд са црногорским приморјем. Са суседним општинама повезана је регионалним путевима. Центри месних заједница делимично су повезани асфалтним путевима са средиштем општине, док је путна мрежа унутар месних заједница неразвијена. Пруга Београд-Бар је од града удаљена 15 km.

Нова Варош има умерену планинску климу, дозирану струјањима ветра са приморја, што ваздух чини изузетно квалитетним.

Према попису становништва из 2011. године, Нова Варош има 16638 становника, од којих око половина живи у сеоским срединама, док друга половина живи у граду.Општина се састоји од 32 насељена места, организована у 13 месних заједница. Просечна густина насељености је 28,61 ст/km2. У Новој Вароши је насељено 14899 Срба, 788 Бошњака, 526 Муслимана и 425 припадника других етничких заједница.


Анкета

Које су приоритетне области за улагање у општини Нова Варош?