Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Туризам

Туризам

Ел. пошта Штампа ПДФ

Туристичка разгледница Нове Вароши

Под Златаром, међу шумама и брдима, живи и опстаје, ево већ 500 година, љупка варошица Нова Варош на висини од преко 1000m. Само прави љубитељи природе знају да се овде крију нека од најатрактивнијих природних богатстава Србије. Не, Нова Варош није пролазна станица на путу из Београда или Новог Сада према јадранском приморју! Нова Варош је место где треба доћи и видети све лепоте и чуда природе. Упознати гостољубиве људе и пробати врхунске специјалитете домаће кухиње: златарски сир и хељдопиту! Нећете зажалити! Кад опоравите тело, време је да нахраните душу! А, Нова Варош нуди гостима богато културно-историјско наслеђе, сведочанство о сусрету различитих култура и религија.

alt

Планина Златар је једна од најлепших старовлашких планина. Налази се у југозападном делу Србије између река Лима, Увца, Милешевке и Бистрице.Највиша тачка на Златару, Голо брдо, достиже 1.627m, док је просечна висина око 1.500m. Златар је сав благо површје без дубоких усека и провалија, прекривен густим шумама, пространим пашњацима на којима расту бујне траве и лековито биље. У томе је његова посебна лепота! Баш због тих својих лепота је и назван Златаром, иако предање казује да је на овим просторима било налазишта злата.

Планина Златар по морфологији, клими и биљном покривачу односно аутентичној природи, сврстава се у значајне туристичке регије, у којој се могу развијати спортско-рекреативни, излетнички, здравствено-лечилишни, ловни, конгресни, екскурзивни и туризам на селу. Села са гостољубивим домаћинима и разним специјалитетима овох краја, пружа идеалне услове за одмор и захтевнијих гостију.