Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Туризам Манифестације

Манифестације

Ел. пошта Штампа ПДФ

Манифестације

Пливање за Богојављенски крст

У организацији Опшинске управе Нова Варош, ТСЦ „Златар“ и Специјалног Резервата природе „Увац“, већ четврту годину заредом, одржава се манифестација „Пливање за Богојављенски крст“. Плива се 33м, у част и спомен на Христове године живота. Манифестација се одржава на Богојављење, 19. јануара, код Визиторког центра, на Кокином Броду. Манифестација окупља велики број учесника као и посетилаца.

alt

Ноћни слалом

У организацији ПСД „Златар“ и Спортског савеза Нова Варош, сваке године на Сретење, (15 и 16. фебруар) одржава се манифестација „Сретењски ноћни слалом“, традиционално такмичење скијаша у ноћним сатима на стази осветљеној бакљама. Место одржавања ски стаза „Златар“

alt

Златарска џипијада

 Југоносталгичари се свих страна окупљају се на Великом Брду изнад Нове Вароши да “џипијадом” прослави Дан младости (25.маја), кроз дружење љубитеља војних возила из Другог светског рата и возила коришћених у јединицама бивше ЈНА.

alt

Златарска шаранијада

У оквиру такмичења Дани риболова од 11.-14. јуна на Увачком језеру, одржава се манифестација Златарска шаранијада.

alt

Златарфест

Традиционално одржавање низа манифестација које промовишу привредне и туристичке потенцијале општине Нова Варош. Реч је о Златарској сиријади и такмичењу за најбољу златарску хељдопиту, Сабору певања извика и смотри фолклора и народног стваралаштва Западне Србије, затим Изложби Златне руке Златара, као и о дводневној трибини „Одрживи развој туризма и пољопривреде Западне Србије“.

У оквиру манифестације Сиријада поред такмичења и изложбе најбољих сирева са Златара, одржава се и пратеће такмичење у прављењу најбоље пите од хељде (хељдопите) која без неизоставних састојака златарског сира и златарске хељде са обронака златног Златара не би била тако посебна.

Традиционална пољопривредно-туристичка манифестација окупља око 100 произвођача златарског сира са овог географског подручја.

Певање “извика“, карактеристично за подручје Старог Влаха, са највећом заступљеношћу у нововарошком крају, један је од најстаријих видова двогласног певања у српском народу. Друштво за неговање традиционалног певања извика је институција која континуирано ради на очувању ове највеће културне вредности нашег краја. Певање “извика“ је једна од ретких културних вредности нашег народа која је уписана у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа.

“Златне руке Златара” је изложбено - продајна манифестација. Златне руке Златара одржава се све време трајања Златрафеста и представља специфичну и својствену понуду ручно рађених домаћих прехрамбених, текстилних и предмета од разних материјала различите употребне вредности, сувенира и слично. Посебан догађај је изложба произвођача меда и пчелињих производа са Златара.

alt

Сеоска олимпијада

У „Сеоској олимпијади“ учествује 12 месних заједница нововарошког краја. Учесници се сваке године надмећу у 11 спортских дисциплина и то: мали фудбал, баскет, одбојка, шах, стони тенис, пикадо, такмичење у спортском риболову, скок у даљ из места а највећу атракцију увек изазивају старе тзв. „Чобанске вештине“ - бацање камена с рамена, надвлачење кличка, надвлачење конопца.

alt