Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Сертификат "НАЛЕД"-а Општини Нова Варош о повољној пословној клими

Сертификат "НАЛЕД"-а Општини Нова Варош о повољној пословној клими

Ел. пошта Штампа

ШТА ЈЕ НАЛЕД ?

НАЛЕД (Национална алијанса за локални економси развој) је једина пословна асоцијација која у свом чланству окупља представнике сва три сектора друштва – компаније, општине и НВО, који заједно раде на побољшању услова за локални економски развој и пословање у Србији.

НАЛЕД спроводи различите пројекте и на тај начин својим члановима пружа додатне вредности. За све што уложе у НАЛЕД чланови добијају двоструко више, јер је приход од чланарине покривен једнаком вредношћу донаторских средстава. Од оснивања (2006.) до данас, НАЛЕД-у је приступило преко 160 чланова, међу којима су најуспешније компаније, банке, амбасаде, општине и НВО у Србији.

Институције Владе Републике Србије и међународне организације пружају снажну подршку активностима које спроводи НАЛЕД, као један од најбољих примера добре праксе у Републици Србији.

Мисија НАЛЕД-а је унапређење привредног амбијента Србије, кроз институционалне реформе уз активно учешће и сарадњу привреде, општина и грађана.

Све активности НАЛЕД-а усмерене су на реализацију конкретних циљева који произилазе из мисије:

1. Промоција инвестиција и подршка постојећој привреди

2. Правне реформе уз учешће привреде

3. Јачање капацитета општина

Организовањем великог броја догађаја и пословних састанака, НАЛЕД је постао лидер у промоцији дијалога између јавног, приватног и цивилног сектора и позиционирао се као водећи ауторитет на пољу мониторинга законодавне активности и мерења перформанси јавне управе.


СЕРТИФИКАТ "НАЛЕД"-а ОПШТИНИ НОВА ВАРОШ О ПОВОЉНОЈ ПОСЛОВНОЈ КЛИМИ

Општина Нова Варош је након вишемесечног преданог рада, успешно привела крају процес сертификације и постала једна од двадесетак сертификованих Локалних самоуправа од стране Националне алијансе за локални економски развој-НАЛЕД.

Добијањем сертификата о доброј пословној клими Општина Нова Варош сврстала се у одабрану групу локалних заједница у Србији које су суштински и дугорочно посвећене развоју привреде и које су захваљујући конзистентним реформама Општинске управе успеле да створе услове који погодују развоју бизниса и инвеститорима.

Истовремено, квалификовала се за континуирану подршку у промоцији од стране НАЛЕД-а, УСАИД-а, Министарства економије и регионалног развоја и Агенције за страна улагања и промоцију извоза -СИЕПА.

Званични сертификат Општини Нова Варош биће додељен у јуну на свечаности у Народној Скупштини Републике Србије.

Сертификат издају НАЛЕД и Министарство економије и регионалног развоја, као својеврсну гаранцију инвеститорима да Општина нуди све потребне услове за успешан почетак и развој бизниса.

По први пут од када се додељују сертификати општинама са повољним пословним окружењем, током верификационе посете испуњеност критеријума поред представника НАЛЕД-а проверавала је и независна комисија највећеће светске сертификационе куће СГС, што овом сертификату даје додатну вредност.

Сам процес сертификације, који је подразумевао прикупљање потребне документације, спровођење реформии унутар Општинске управе, као и спровођење посета евалуационе и верификационе комисије, спровело је Одељење за привреду и локални економски развој на челу са Милинком Шапоњићем, шефом одељења, који је уједно био координатор процеса сертификације Општине.

Током процеса сертификације, било је потребно испунити  12 критеријума и више од 80 поткритеријума, на основу којих се оцењивало да ли је и у којој мери, Општина испунила стандарде повољног пословног окружења. Критеријуми дају јасне смернице општинама о врсти и квалитету услуга, информација и инфраструктуре које инвеститори и привредници очекују.

Нова Варош је све предвиђене критеријуме испунила са врло високом оценом 92,1 од максималних 100, по чему је пета локална управа у Србији, одмах после Инђије, Крушевца, Новог Сада и Смедерева, а иза себе је оставила многе развијеније локалне самоуправе.

Кроз процес сертификације спроведене су бројне реформе унутар саме локалне управе: формиран је Привредни савет, чији су чланову угледни привредници из општине, а Саветом председава Председник општине, отворен је шалтер у Услужном центру за издавање грађевинских дозвола, урађен је и усвојен План капиталних инвестиција, успостављена је чвршћа сарадња између Одељења унутар Општинске управе, али и са Дирекцијом за изградњу, ЈКП и привредом...

О значају овог сертификата говори и податак да у овом делу Србије у 4 суседна Управна округа (Златиборски, Моравички, Рашки и Шумадијски) Нова Варош је једина општина, од укупно 26, која је добила сертификат НАЛЕД-а, а од градова ту су само Крагујевац, Чачак и Ужице.

Свака општина укључена у процес Сертификације добија конкретне препоруке које реформе је потребно да спроведе како би створила повољно пословно окружење које подразумева ефикасну администрацију, транспарентну локалну управу, адекватну инфраструктуру и партнерски однос према привреди. 

Крајњи циљ је јачање конкурентности локалних самоуправа, промоција инвестиција, повећање запослености и раст животног стандарда у Србији.

Током ове године Општина Нова Варош ће уз помоћ НАЛЕД-а организовати врло интензивну кампању за промоцију инвестиционих потенцијала општине, са циљем привлачења инвестиција. Поред осталог инвестициони потенцијали Општине ће целе наредне године бити промовисана на аеродрому "Никола Тесла", биће представљени домаћим и иностраним инвеститорима, амбасадама појединих држава.


ФИНАЛНИ ВЕРИФИКАЦИОНИ ИЗВЕШТАЈ НАЛЕД-А

Након успешно спроведене верификационе посете Вашој општини од 28. децембра 2012. године, једногласном одлуком проверавача је констатовано да локална власт има приоритет да ствара повољне услове за динамичан развој општине Нова Варош  и да је испунила критеријуме за стицање Цертификата о повољном пословном окружењу и то са оствареним резултатом од 92,1%. 

Финални Верификациони извештај са коначном оценом и препорукама, као и листа присутних у току Верификационе посете је у прилогу, а исти ће Вам, заједно са Потврдом о испуњености критеријума бити достављени поштом током ове недеље. Потврда о испуњености критеријума за стицање Цертификата о повољном пословном окружењу се доставља пре саме свечане доделе цертификата која се одржава једном годишње током месеца јуна, о чему ћете, наравно, на време бити обавештени. 

Желели бисмо Вама и Вашем тиму упутити искрене честитике за резултате које сте постигли, уз напомену да је и након доделе цертификата неопходно наставити рад на даљим унапређењима, док ће НАЛЕД у сарадњи са партнерима омогућити интензивну медијску промоцију као и промоцију потенцијала Ваше општине код могућих инвеститора, са циљем даљег привредног раста.

    Прилози:

    Финални верификациони извештај НАЛЕД-а за Општину Нова Варош

    Верификациона табела за Општину Нова Варош

    Запис о спроведеној провери

 

Даница Радојевић 

Пројектни асистент 

НАЛЕД 

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Које су приоритетне области за улагање у општини Нова Варош?