Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

Ел. пошта Штампа

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У последње време на територији општине Нова Варош учестали су пожари на отвореном простору, којима су захваћене веће површине обрасле шумским комплексима, ниским растињем и травом. 

Ови пожари у главном су проузроковани непажњом грађана приликом спаљивања биљних остатака на отвореном простору (сува некошена трава, коров и сл). 

Наведеним пожарима проузрокована је велика материјална штета, угрожена је безбедност, здравље и животи људи, изазвана опасност за породичне куће,  помоћне објекте и другу имовину.

Такође, гашење пожара на отвореном простору захтева ангажовање великог броја учесника у акцији гашења пожара и ватрогасних возила, што значајно умањује мобилност ватрогасно-спасилачких јединица, и ствара велике финансијске трошкове

Скреће се пажња грађанима на одговарајуће безбедносно понашање приликом боравка на отвореном простору у данима са високим дневним температурама, а нарочито приликом боравка или извођења радова у шуми или у близини шуме.

Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање траве и ниског растиња, спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 m од руба шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара.

Лица за која се утврди да су неодговарајућим безбедносним понашањем проузроковала пожаре на отвореном простору и шумским комплексима, дужна су да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнаде трошкове интервенције, а полицијски службеници Полицијске станице  у Новој Вароши и Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу, против истих предузимаће мере предвиђене Законом.

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Које су приоритетне области за улагање у општини Нова Варош?