Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Помоћ у кући за 320 лица

Помоћ у кући за 320 лица

Ел. пошта Штампа

Захваљујући успешној реализацији пројекта „Ми бринемо о старима“, 320 корисника у протеклих осам месеци добијало помоћ у кући од стране 45 геронтодомаћица.

Центри за социјални рад у Новој Вароши, Прибоју и Пријепољу успешно су реализовали пројекат „Ми бринемо о старима“, захваљујући којем је у претходних осам месеци 320 старих и изнемоглих лица са подручја ове три суседне општине добијало помоћ у кући од стране 45 геронтодомаћица. Пројекат је, средствима од око 198.000 евра,  финанасирала Европска унија кроз програм ЕУ ЕXЦХАНГЕ 4, а спроводила Делегација ЕУ у Србији у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

alt

Поводом завршетка програма, који је утицао на побољшање положаја старих лица и њихову социјализацију у ове три локалне самоуправе Златиборског округа, тиме и унапредио квалитет услуга социјалне заштите, недавно је у Прибоју  одржана завршна конференција за медије, на којој су сумирани резултати пројекта, његови крајњи ефекти и одрживост у наредном периоду.

- На територији општине Нова Варош, 10 неговатељица је пружало услугу помоћи  у кући за укупно  50 корисника, од којих четрдесетак живи на сеоском подручју. Изузетно смо задовољни ефектима пројекта јер је до сада непостојећа услуга у нашем крају заживела на прави начин, о чему најбоље сведочи чињеница да је за помоћ у кући заинтересован све већи број старих, болесних и изнемоглих  лица. Листа чекања је подужа, а појединци су спремни и да једним делом финансијски подрже  пружање ове услуге. Оно што је кључно је да смо у општинском буџету први пут успели да обезбедимо средства како би услугу помоћи у кући реализовали и у будућности, чим отклонимо извесне процедуралне проблеме и сагласности везане за регулисање равноправног статуса геронтодомаћица – истакла је конференцији за новинаре директорка нововарошког ЦСР Јелена Лековић.

 

На скупу су говорили и директори центара за социјални рад из Прибоја и Пријепоља Зоран Полић односно Наил Кајевић, као и менаџерка пројекта Светлана Раковић. Они су, између осталог, подсетили да је 15 геронтодомаћица неговало 70 старих лица на подручју општине Прибој, а 20 неговатељица је пружало услугу помоћи у кући за чак 200 корисника у општини Пријепоље. 

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Које су приоритетне области за улагање у општини Нова Варош?