Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Посета општинe Нова Варош

Посета општинe Нова Варош

Ел. пошта Штампа

              Амбасадор Сједињених Амерички Држава Мајкл Кирби посетио општину Нова Варош

            УПОЗНАВАЊЕ СА ЛОКАЛНИМ ПРОБЛЕМИМА И

              РАЗВОЈНИМ ПРОЈЕКТИМА       

             Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Мајкл Д.Кирби посетио је општину Нова Варош и са председником Димитријем Пауновићем разговарао о актуелној економско - политичкој ситуацији у овом делу Србије.

             Прва званична посета представника америчке администрације златарском крају обележена је радним састанком у згради СО, током којег су гости и домаћини разменили искуства и размотрили моделе евентуалног успостављања чвршће сарадње. 

                                                                                    alt 

           Председник Пауновић је упознао амбасадора Кирбија са напорима које власт чини да ублажи последице економске кризе у овдашњој заједници, са посебним акцентом на видљиве учинке нарочито на пољу туризма, отварања нових радних места и подстицаја привредних активности.

џџџ јјј 

          - У протекле две године запослили смо близу 400 наших суграђана, субвенцијама подржали привреднике, пољопривредне произвођаче и удружења, дали снажан импулс убрзаном развоју туризма кроз значајна  улагања на пољу инфраструктуре и промоције златарског краја, бринули о породици, деци, младима... Ситуација јесте знатно повољнија него 2012., али нисам задовољан динамиком којој се ствари покрећу на боље. Спутавају нас бројне мањкавости закона и административне заврзламе, због којих, рецимо, немамо механизама да раскатанчимо фабрике које због катастрофалне приватизације не раде већ више од деценију и по – истакао је председник Пауновић. Он је том приликом америчког амбасадора  упознао и са правцима даљег развоја општине, у чијем је фокусу искоришћавање огромних природних богатстава , као и перспективама у области  производње здраве хране органског порекла.

            Амерички амбасадор Мајкл Кирби сложио се са првим човеком града на падинама Златара да је економија кључна, као и да се излаз из кризе може постићи деловањем на више нивоа, од инвестиција у пољопривреди до инфраструктуре. 

                                                                 ккк

            - То што нововарошка управа делује на више нивоа је много боље и сигурније, а и економски здравије, него се фокусирати само на једну област. Развој економије и нова радна места су потребни и за одржавање равнотеже у мултинационалној средини каква је и Нова Варош – рекао је током разговора амбасадор Кирби кога су посебно заинтересовали потенцијали златарског краја на пољу енергетике и намера локалних власти да реализује пројекат изградње градског постројења на био- масу. – Претпостављам да су вам за ову инвестицију потребна средства донатора  и зато ћу о овом пројекту обавестити немачког амбасадора како би вам помогао у контактима са немачком развојном банком која финансира овакве програме. Ваша општина је препознатљива по здравом, природном окружењу и зато су сасвим логичне ваше намере да се преорјентишете на био-масу, тиме упослите и локално становништво и штедите енергију – рекао је, између осталог, амерички амбасадор, кога су интересовали и модели за повећање продуктивности у пољопривреди, еко-туризму, као и ублажавању катастрофалне демографске ситуације у нововарошком крају. 

 

 

 

        

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Које су приоритетне области за улагање у општини Нова Варош?