Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Пољопривреда Златарски сир

Златарски сир

Ел. пошта Штампа ПДФ

Златрски сир

Златарски сир је заштићен бренд нововарошког краја, непоновљив производ који је немогуће фалсификовати.Према правилнику (Сл. гласник РС”, бр. 33/2010 и 69/2010) припада групи „сирева у саламури“, према садржају млечне масти групи „пуномасних сирева“ и према садржају воде у безмасној материји групи „меких“ сирева.

За производњу Златарског сира користи се свеже, пуномасно кравље млеко, које мора да одговара захтевима Правилника о квалитету сировог млека (“Сл. гласник РС”, бр. 21/2009).Односно сирово млеко за производњу Златарског сира мора да има, својствен изглед боју и мирис сировом крављем млеку. Квалитативне карактеристике млека које се користи као сировина за производњу Златарског сира су последица особености географског подручја, у коме доминирају високопланински пашњаци који се одликују биљним покривачем који садржи бројне нутритивно вредне врсте, специфичном климом и чистим еколошким окружењем.Контролу квалитета млека врши надлежна инспекцијска служба у складу са прописима Р. Србије. Није га могуће индустријски произвести у квалитету који има традиционална производња. Производњом овог традиционалног сира бави се око 500 домаћинстава у општини, а за многа од њих ово је најважнији производ намењен тржишту и главни извор прихода.

alt

Влада Швајцарске је 2010.године од 76 најзначајних прехрамбених производа из целе Србије, изабрала Златарски сир међу 3 производа за која је финансирала заштиту географског порекла. У оквиру овог пројекта израђен је Елаборат о Златарском сиру и предат Заводу за заштиту интелектуалне својине на усвајање. У јуну 2013. године овај овај производ је и званично добио решење о регистрацији ознаке географског порекла. Потражња за Златарским сиром је често већа од производње, јер се он пласира осим на домаћем тржишту и у земље у окружењу, а пре свега Црну Гору и Босну и Херцеговину. Детаљне информације о Златарском сиру можете видети на сајту Удружења сточара „Увачка река млека“.http://www.zlatarskisir.co.rs/

alt