Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Пољопривреда Укуси Златара

Укуси Златара

Ел. пошта Штампа ПДФ

Укуси Златара (база највећих произвођача):

Произвођачи ракије:

1.Мартиновић Милан –газдинство се налази у Бистрици код Нове Вароши. Укупна површина под засадима воћа је 1,2ha и највише се гаје шљива, крушка, јабука и малина. Производи ракију од шљиве, крушке и јабуке.

2.Дулановић Саша – газдинство се налази у селу Дражевићи код Нове Вароши.Укупна повшина под засадом воћа је 1,5 и највише је засада крушке и шљиве. Производи ракију од шљиве, дивље крушке и дуње.

На овогодишњем Жестивалу ( 2017 година) - Међународном фестивалу воћних ракија који се одржава у Ужицу, Мартовић Милан је освојио прво место за ракију од шљиве, док је Дулановић Саша освојио треће место за ракију од дуње.

alt

•Произвођачи млека и млечних производа:

1.Зеленика плус -производња млека и сирева. То је земљорадничка задруга основана 2006. године и налази се у Акмачићима код Нове Вароши.

2.Виском Нова Варош - прерада млека и производња сира. „Виском“ је ортачко друштво за производњу,промет и услуге. У власништву је Пауновић Стоимирке и Младена.

3.Млекара Златарка –. Основана је 2002. године као Производно трговинско предузеће Златарка-Поповић Вук и други ОД. Од августа 2011. године послује као ,,Златарка“ д.о.о. Основна делатност је производња и прерада млека и млечних производа. Капацитет дневне прерада млека креће се од 5.000 – 10.000 литара. Процес производње почиње од пријема и прегледа млека које након пријема иде на прехлађивање на температури до 4C. Након претхлађивања следи пастеризација, засађивање култура (у зависности од тога шта се производи), зрење и паковање. Након паковања готови производи се чувају на одговарајућем температурном режиму. Тај режим зависи од тога који су производи у питању. На пример, ако се ради о сиру на зрењу он се чува на температури +20C, док јогурт зри на +8C. Производни програм млекаре обухвата: - јогурт 1/1,1/2 и 0,2л, - кисело млеко 0,2л, - пастеризовано млеко 1/1л, - кисела павлака 0,20л, - сиреви: пуномсани од 45-60% мм, масни од 25-40% мм и полумасни 10-25% мм, - качкаваљ 45%мм, - паприка у павлаци сецкана и паприка у павлаци пуњена са различитим изгледима и паковањима. Пласман производа врши се великим трговинским ланцима као што су Delhaize,Metro,Idea. Млекара остварује и извоз за велики трговински ланац NTC и VOLI у Црној Гори. Највећи промет остварује се са Delhaize-ом са асортиманом сирева и качкаваља. Млекара поседује сертификат TUV за HACCP и ISO 9001:2008. Комарани бб, Комарани (Златиборски округ - Нова Варош)

alt

•Произвођачи меса и месних прерађевина:

1.МТЗУР“Браћа Василић“- кланица, прерада меса

•Произвоћачи воћа:

1.АД “Златарпласт“ Бистрица - Нова Варош је једна од водећих српских прерађивача пластике.. Од почетне прераде пластике Златарпласт је своју делатност проширио на прераду гуме као и на откуп и прераду воћа.АД Златарпласт је присутан како на глобалном српском тржишту тако и у земљама региона. Мото пословне политике фирме је поуздан, квалитетан производ који ће задовољити потребе купаца и испунити њихова очекивања. Хладњача која послује у саставу Златарпласта бави се откупом, замрзавање и прерадом воћа и његовим пласманом на страно и домаће тржиште. Капацитет хладњаце је 1500 тона замрзнутог воћа.Уведен је и примењује се HACCP систем, а процес производње и производи хладњаче сертификовани су код TUV. Посебна пажња посвећује се мотивисању произвођача да проширују постојеће и подижу нове засаде као и њиховој сталној едукацији у области савремених метода у гајењу воћа.Производи које откупљујусу :малину, шљиву, купину, вишњу,шумске плодове

2.„Варошанка“ д.о.о. Нова Варош- је породична фирма, настала из истоимене самосталне трговинске радње, која је основана 1983. год и и бавила се поред основне делатности откупом и продајом шумских плодова. Сталним повећањем обима посла настала је потреба за проширењем делатности. Налази се у Дрмановићима код Нове Вароши. Позната је по традиционалним српским посластицама које су вековима припремане за специјална и важна породична окупљања. Њихова специјалност су ђердани од сувих шљива, смокава, кајсија, ајвари, слатка, џемови, домаће салате, ливадски мед. Припрема ових специјалитета захтева пуно знања, искуства и умешности.

alt

•Произвођачи житарица ( хељде):

1.„Агро Златар“ Нова Варош-је породична фирма у власништву Јекослава Пурића. Послује од 2003. године са седиштем у Новој Вароши. Бави се органском производњом спелте и брашна од хељде као и производњом јастука од љуспица хељде.

2.„Делфин“ Нова Варош – налази се у Новој Вароши и у власништву је Јеленка Јаџића. Бави се производњом хељдовног брашна, јастука пуњених хељдовним љуспицама као и производњом врхунско квалитетне кафе.

3.„Корко” Нова Варош – се налази у Новој Вароши и у власништву је Бојана Вранића. Имају традицију дугу десет година у изради пецива и пекарских производа. На самом почетку кренули су шегртски са производњом кора за гибаницу, да биданас освојили производњу од петнаестак производа у сталном асортиману. Њихови прозводи су произведени од најквалитетнијих сировина, на традиционалан начин, без употребе адитива и вештачких боја. Производе у складу са: произвођачком спецификацијом, законским прописима и стандардима (HACCP стандард). Производе хлеб, беле кајзерице, коре за гибаницу,плетене кајзерице, штапиће са сусамом и маком.

4.„МБ“ Нова Варош - је основана 2002. године, као мала, породична фирма за производњу обланде, која је константно расла и развијала се и данас има једну широку палету производа, по којима је препознатљива на тржишту. Поседују Хаас-ову индустријску опрему за производњу вафел листова, а циљ им је да у будућности производњу прошире на индустријску производњу штанглица и наполитанки (око 120 тона месечно).Контролу исправности производа врши лабораторија за испитивање прехрамбених производа, Завод за јавно здравље Ужице. У сваком од ових сегмената заузете су одређене позиције на тржишту, које се стално учвршћују и проширују.

alt

oПОЉОПРИВРЕДНА УДРУЖЕЊА

•Удружење сточара „Увачка река млека“

Контакт: Председник удружења Владимир Ћировић

Тел. 064 411 10 98

Адреса: Божетићи бб, 31318

•Удружење пчелара „Златарка“

Контакт: Председник удружења Драган Дивац

Тел. 033 63 025, 063 805 71 89

Адреса: Бистрица бб, 31320 Нова Варош

•Удружење произвођача јагдичастог воћа „Златни брег“

Контакт: Председник удружења Милутин Живковић

Тел. 064 298 98 93

Адреса: Карађорђева 32, 31320 Нова Варош

•Удружење произвођача хељде „Златарска хељда“

Контакт: Председник удружења Јекослав Пурић

Тел. 060 56 99999

Адреса: Магистрални пут бб 31320 Нова Варош